Reli “Of road reli Požega 2017. – Druženje i reli na Divčibarama

Proteklog vikenda, 30. septembra i prvog oktobarskog dana ove 2017. godine vožen je “Of road reli Požega 2017.”, koji se ove godine u kompletu, od starta, svih brzinaca i hard ispita, do cilja, odvijao na Divčibarama. Ovaj of road reli bodovan je za Šampionat Srbije, pa se u skladu s tim i odvijao po svim pravilima of road relija, od trasiranja staze, detaljno izrađene putne knjige, merenja vremena fotoćelijama, vremenske kontrole, obavezne zaštitne i sigurnosne opreme na vozilu i za posadu i slično. Staza ovog of road relija bila je duga 87 km, podeljena na 6 brzinskih specijalnih ispita: SS 1 (4.6 km), SS 2 (2 km), SS 3 (1.5 km) ,SS 4 (3.8 km), SS 5 (1.5 km), SS 6 (1.5 km) i pet etapa.  Takmičari su podeljeni u tri soft i hard klasu, a prvog dana takmičenja voženo je pet brzinskih ispita i  specijalni ispit hard, dok je za 1. oktobar ostavljen lakši tempo, za potpuno uživanje u vožnji, šesti brzinac od 1, 5 km, koji je nakon takmičarskog dela, stavljen na raspolaganje svima koji su hteli, i bili voljni da se oprobaju u vožnji.

Pobednik u klasi Soft 1. je dvojac Nikola i Nenad Đorđević (AMKK Petrovac) u “Suziki Vitara 2.0i”, dok su iza njih bili Vladan Matić i Saša Maksimović (014 of road reli tim Valjevo), takođe sa “Suziku Vitarom 1.6.”, a na trećem mestu našla se posada Of road Ruma u sastavu Dejan Savić i Pero Planinac u “Land Roveru Defenderu”. 

Za pobedu u klasi Soft 2, izboril su se Nikola i Srđan Maksimović (014 of Road Reli Tim Valjevo) sa “Suziki Samurajem 3.0”, dok je na drugom mestu bila posada sa “Tojotom 3.0 4 Runer” Saša Miljenović i Vladimir Milićević iz tima Sandžama. Treće mesto u ovoj klasi osvojili su Ariljci Božo Vučićević i Živan Đorđević (AMK Ahilije) sa “Nisan Patrolom 3.0”.

 U klasi Soft 3, na pobedničkom postolju našli su se Ivan Radojević i Boško Nikitović Boško (AMK Ahilije Arilje) sa “Džip Grand Čirokijem 5.2”, a odmah iza njih posada Dušan Danojlić i Bojan Pešić (AMK Džiperi Gornji Milanovac) u “Džip Čirokiju 4.0”, a pratila ih je trećeplasiranja posada Miroslav i Stanimir Simović (SK Morava 4×4 Mrčajevci) sa “Džip Čirokijem 4.0”.

Pobednik u Hard klasi bio je ivanjički dvojac: Miloš Racić i Ivan Saković (Racić 4×4 Ivanjica) u “Pinzgaueru 2”, dok je ekipa Izet Bronja i Mehmed Bronja (Of road Novi Pazar) u “Nisan patrolu 3”, osvojila treće mesto. U hard klasi treće mesto pripalo je Željku Barbuu iz Pančeva sa “Pinzgauerom”.

Organizator ovog  oof road relija bio je Džip Tim Požega, a ispred organizatora svim učesnicima, sportskim funkcionerima kao i gostima zahvalio se Mihailo Vukašinović koji je izrazio zadovoljstvo, na prvom mestu načinom na koji se reli odvijao: u duhu sporta i fer pleja:

– Iako odziv takmičara nije bio na željenom nivou, što je i donekle i očekivano s obzirom na vrlo gust raspored, jer je samo dve nedelje ranije održan of road reli u Arilju, više nego zadovoljan sam time što je sve proteklo u najboljem redu. Od svega najbitinje: nismo imali nikakvih problema, osim malo materijalne štete na par vozila, što je nadoknadivo. Sumirano takmičenje se odvijalo u najboljem redu. Niti je bilo kašnjenja, niti problema što se tiče organizacijske i funkcionerske strane, a vrhunac svega je dobro raspoloženje u ekipi: i takmičarskom i ovom drugom, organizacijskom delu. Pored takmičenja, smatram da je of road reli ispunio i onu drugu, sportsku i životnu misiju: druženje, solidarnost i pored toga što na ovakvim susretim testiramo naše vozačke sposobnosti, siguran sam da smo test ljudskosti svi prošli sa najvišom ocenom.

Nikola Đorđević koji je sa suvozačem prezimenjakom Nenadom iz Petrovca na Mlavi, uzeo učešće na ovom takmičenju i sa njim osvojio prvo mesto u klasi Soft 1. Nenad je rekao da je organizacija na jako visokom nivou, a pohvale ne zaostaju ni što se tiče izabrene staze. Sa njihovim džipom “Suzuki Vitara 2.0.” imali su najbolje vreme na četiri od ukupno šest brzinaca što je bilo dovoljno za prvo mesto.

– Staza mi je pogodovala, vreme takođe, mada smo mi navikli na mnogo ekstremnije vremenske uslove, ova dva dana lepog vremena takođe su imala svoje draži. Što se nas tiče, sve nam je odgovaralo: i krivine i pravci na kojima može da se razvije puna brzina, a staza je odabrana baš na način da možemo i sebe i vozilo da testiramo na pravi način. Organizacija je bila na vrlo visokom nivou, tako da odavde, pored pehara, nosimo i najlepše utiske.

Ivanjičanin Miloš Racić ubedljivo je prvi u Šampionatu u klasi Hard, pa je i na ovom of road reliju samo učvrstio poziciju, ali i svoju superiornost po pitanju vozila “Pinzgauer” koja je specijalno pravljeno samo za tim Racić 4×4.  Njegova ocena svega što se dešavalo na Divčibarama je stala u dve reči: Vrhunski nivo!

– Došli smo na prvom mestu da se družimo, pa potom da pokažemo i dokažemo, na prvom mestu sebi. Šta i koliko možemo i koliko je vozilo sposobno da izdrži. Pored organizacije i staza je bila vrhunski odabrana. Sve nam je „leglo“ kako treba, vozilo poslužilo, tako da nemam reč zamerke na ova dva dana – rekao je Miloš Racić i dodao da je „ozbiljna konkurencija doprinela da se podigne nivo takmičenja, a tačna karta, odlična organizacija su samo potvrdili da kod nas postoji visok nivo profesionalizma u ovom sportu.“ Njegovi planovi su da se, kao i većina prisutnih, dokaže i na predstojećem Kopaonik of road reliju koji se pored domaćeg, boduje i za Balkanski kup.

Jovan Mrdaka iz Džip kluba  Srbija iz Beograda,  nije baš  poslužila sreća na of road reliju Požega 2017, budući da je prvi dan imao sitnih problema na stazi, a drugi dan nezgodu na Čirokiju, popularnoj „kockici“ kada se otkačio ležaj na prednjem desnom točku, te nije uspeo sa završi brzinac, ali to nije umanjilo njegovo dobro raspoloženje:

– Iako naš Džip klub Srbija nije osnovan iz takmičarskih pobuda, već više kao organizovano druženje džipera, turističkog tipa, zadnjih godinu dana odlučio sam da se oprobam u i ovom takmičarskom delu, odnosno of road-u. Ono što me je, pored adrenalina, što je odlika svakog sporta, privuklo svemu ovome je solidarnost među takmičarima, svim ljudima koji ovde učestvuju, a čini mi se da je sve ovo jedan od retkih današnjih načina na koji se neguju i razvijaju najplemenitije ljudske osobine. Mi pomažemo jedni drugima i na stazi i van nje. Nikad se nije desilo da smo nekog ostavili na stazi ako je imao bilo kakav problem, a svedok ste da su se danas bukvalno takmičili ko će da mi pomogne kad sam imao problem na vozilu. Zbog toga i mislim da je ovo sport u pravom smislu reči: takmičenje, humanost i solidarnost u jednom paketu. Ono što je kvalitet više na sve ovo. I dobru organizacija i odnosi među ljudima govore da je ovo „stvar“ koja vraća veru u ljude – rekao je Mrdak.

 

 

Tekst i foto: Port parolka relija Milunka Nikolić

Top