Ima li mobinga u domacem fudbalu

Derbi 02. kola Prve lige Srbije (II lige) Sloboda – Novi Pazar nije bio previše zanimljiv (0:0), ali je očigledno imao buran kraj daleko od terena. I to unutar istog tima!

Fudbalskog kluba “Sloboda Užice” Užice saopštio je da se rastao i sa trenerom Milanom Bosancem i sa igračem Nemanjom Kneževićem, pod dramatičnim okolnostima.

Pročitajte saopštenje povodom incidenta koji se dogodio u službenim prostorijama Fudbalskog kluba “Sloboda Užice”

Saopštenje

U nedelju, 19. avgusta 2018. godine, u jutarnjim satima, uslužbenim prostorijama Kluba, dogodio se težak incident koji je izazavao fudbaler Nemanja Knežević sa nekoliko svojih poznanika. Oni su pokušali da se fizički obračunaju sa trenerom Milanom Bosancem, šefom stručnom štaba Fudbalskog kluba “Sloboda Užice”, koji je u to vreme bio sa svom radnom mestu u službenim prostorijama. Sukob, koji je mogao imati nesagledive posledice sprečen je dolaskom pripadnika MUP-a i sportskog direktora Kluba Božidara Opačića.

Na hitnoj sednici Upravnog odbora FK “Sloboda Užice” doneta je 

Odluka

Da se raskine saradnja sa igračem Nemanjom Kneževićem. Ovakva i slična ne smeju se dozvoliti i tolerisati, jer FK “Sloboda Užice”ne prihvata pritiske i ucene kao način funkcionisanja Kluba.

Pošto je, nakon ovog incidenta, Milan Bosanac odlučio da raskine saradnju sa FK “Sloboda Užice”, UO Kluba je za novog šefa stručnog štaba postavio dosadašnjeg pomoćnog trenera Jovana Čučkovića.

Fudbalski klub “Sloboda Užice”

Oglasio se i Sindikat profesionalnig fudbalera “Nezavisnost”. U nastavku ovog teksta možete pročitati i njov stav.

Ovakav javni nastup FK “Sloboda” iz Užica pravi nesagledivu štetu i klubu i igraču. Nesporazumi su sastavni deo svakog posla i trebaju se rešeti unutar kuće. Optužiti igrača na ovakav način je neprofesionano i nekorektno. U istoriji našeg fudbala zabeleženo je na desetine napada na igrače, pre svega od strane navijača (huligana) ali i od strane klupskih rukovodilaca i to najčešće verbalno i kroz zloupotrebu položaja, mobingom i diskriminacijom.

U istoriji našeg fudbala u Super ligi (I liga) i Prvoj ligi (II liga) nije zabeležen fizički napad igrača na trenera kao ni obrnuto. Desio se jedan napad trenera na igrača u Srpskoj ligi grupa “Beograd”, 2016. godine, kada je trener Jovica Milikić udario svog igrača za vreme trajanja utakmice. Kako nije došlo do nikakvog fizičkog kontakta ne postoji nikakav pravni osnov da se igraču raskine ugovor (ako je imao status profesionalca). Svako može jednostrano raskinuti ugovor ali u praksi pre raskida bilo kog ugovora moraju se utvrditi činjenice i mora se dati igraču pravo da se izjasni i ako želi angažuje branioca. U suprotnom, raskid ugovora nije sa opravdanim razlogom i Klub mora platiti štetu igraču.

Nadamo se da će se sve rešiti mirnim putem i bez buduće javne rasprave.

Sindikat profesionalnih fudbalera “Nezavisnost”

Ovim povodom na molbu urednika sajta Sokolove sportske vesti.com svoj stav izneo je i igrač Fudbalskog kluba “Sloboda” Nemanja Knežević, u Užicu . I njegov stav možete pročitati u celosti.

Povodom incidenta koji se dogodio u nedelju, 19. avgusta 2018. godine u prostorijama FK “Sloboda” iz Užica želim da užičkoj javnosti bolje objasnim pozadinu celog događaja. Prvo želim da demantujem trenera Bosanca da sam u sukob sa njim došao zbog mog izostavljanja iz tima za utakmicu protiv “Novog Pazara”. Do našeg neslaganja došlo je još u petaak uveče (17. avgust 2018.) na treningu, kada me je udaljio sa istog zbog navodno moje oštre igre. Navodno se plašio da ne povredim nekog od igrača. Znajući da sam beskompromisan i na treningu, kao i na utakmici, imam utisak da me je namerno stavio da igram na mestu štopera, što nisam igrao nikad u karijeri, tražeći od mene da budem blag u duelima, valjda očekujući da se sklanjam od lopte i igrača što se kosi sa mojim sportskim stavovima i vaspitanjem uopšte, kao i mojim poštenim odnosom prema shvatanju fudbalske igre. Posle jednog žestokog, ali sportskog duela sa njegovim sinom Strahinjom kao da je jedva dočekao da nađe razlog da me udalji sa treninga. Tada smo se dogovorili da u nedelju nas dvojica održimo jedan razgovor. Dakle niko nije pominjao prisustvo bilo koga iz Kluba. Kada gospodin Božidar Opačić kaže da sam zaobišao sve instance u klubu, pokušava da izmanipuliše užičku javnost, jer ja nisam ni imao potrebe ni sa kim da razgovaram osim sa trenerom, pa prema tome nisam nikoga “zaobišao”. U nedelju, kada sam došao da razgovaramo, kako smo se dogovorili, nije hteo da priča sa mnom a ni da mi dozvoli da treniram sa ekipom. Tim postupkom samo je potvrdio svoj od početka nekorektan stav prema meni kao igraču. Voleo bih da se varam, ali imam utisak da sam takav tretman imao zato što sam igrač iz Užica. Uostalom kakav tretman trenutno imaju “domaći” igrači u FK “Sloboda”, dobro je poznato užičkim ljubiteljima fudbala. 

Potvrda toga je da preko 25 igrača iz Užica koji uspešno igraju po klubovima širom Srbije a za koje nije bilo mesta u “Slobodi”. Ovim ni malo ne želim da  opravdam svoj ishitren postupak, već da javnost upoznam šta je pravi razlog našeg sukoba. Ne radi se ni o kakvim pritiscima i ucenama kako se navodi u saopštenju UO FK “Sloboda” već o uskraćivanju mog prava na trening, rad i napredovanje u fudbalskom smislu.

Nemanja Knežević

Top