Otvoren novi plivački klub “Stari Grad”, upis u toku

Upis novih članova je u toku, a interesovanje je veliko, jer treneri Marko Simović, Ivan Matevski i Novak Tomašević, poseduju dugogodišnje iskustvo u radu sa decom u plivačkim, vaterpolo i drugim oblastima sporta i rekreacije. Svi polaznici dobijaju od kluba, na poklon, deo opreme – majicu i kapicu, a treninzi će se održavati na gradskom bazenu u Užicu.

 

Detaljnije informacije o radu kluba, kao i one vezane za sam upis, možete dobiti pozivom na broj: 0656909292,  ili na zvaničnoj facebook stranici: https://www.facebook.com/Pliva%C4%8Dki-klub-STARI-GRAD-U%C5%BEice-370438256826729/

Zašto baš plivanje? Danas je jako teško odlučiti koji je koji je pravi sport za dete, posebno sa toliko velikom i raznovrsnom ponudom sa svih strana. Evo nekoliko razloga zašto plivanje treba da bude na vrhu liste:

  • Sport koji, pre svega, karakteriše zdrav način života. Svaki lekar će vam bez dvoumljenja reći da je plivanje jedno od najboljih oblika vežbanja, kako za mlado, tako i za starije telo.

  • Aktivira skoro sve mišiće u telu, efikasno smanjuje nervozu i uznemirenost.

  • Stopa povređivanja je izuzetno niska, najmanje opterećuje zglobove i tetive, takođe je odlična kardiovaskularna vežba, podstiče rad srca i pluća.

  • Podjednako je dobar i za devojčice i za dečake, bez obzira na uzrast i građu.

  • Kod dece razvija snagu i koordinaciju, podstiče zabavu i učenje i pomaže detetu da razvije samopouzdanje i pozitivnu sliku o sebi. Istraživanja su pokazala da časovi plivanja i potencijalno povećavaju inteligenciju i koncentraciju.

  • Ojačava i obogaćuje društveni razvoj. Plivanje je porodični tip aktivnosti koji uključuje druge plivače, trenere i roditelje.

  • Poboljšava samoorganizaciju i disciplinu. Deca koja izaberu plivanje, u stanju su da organizuju svoje dnevne aktivnosti i pored vrlo tesnog dnevnog rasporeda, a to se često pokazuje ili dolazi do izražaja u pojačanoj sposobnosti da se fokusiraju na određene specifične zadatke.

  • Na raznim mitinzima ili otvorenim prvenstvima, plivači početnici dobijaju šansu da plivaju u istim trkama kao i mnogo iskusniji plivači, na način koji ne postoji i i koji je nezamisliv u drugim sportovima.

Ali, da bi plivanje zaista koristilo našem zdravlju potrebno je naučiti kako se pravilno pliva i kako da ovaj sport što pravilnije „upražnjavamo“. Da biste dete odveli u školu plivanja, gde je dete samo u bazenu sa svojim učiteljem i drugarima, trebalo bi da sačekate da dete napuni najmanje četiri godine. Deca mlađa od 4-5 godina uglavnom nisu razvojno spremna za samostalne časove plivanja. Većina dvogodišnjaka i trogodišnjaka nije u stanju da sluša instruktora ili da prati uputstva koja su od velike važnosti, ne samo za učenje plivanja, nego i za siguran boravak u vodi.

Ivan Matevski

Top