Beograd je pobedio Sofiju sa 5-2

U okviru takmičenja fudbalskih reprezentacija balkanskih prestonica za pehar Organizacionog komiteta Prvog kongresa balkanske antifašističke omladine odigrana je juče pred 12.000 gledalaca utakmica između Sofije i Beograda. Utakmici su prisustvovali: šef Generalštaba general-lajtnant Arso Jovanović sa članovima Generalštaba i velikim brojem oficira, šefova savezničkih vojnih misija i omladinski delegati.

Pošto su intonirane himne, a kapiteni izmenjali pozdrave, utakmica je počela silovitim napadima Beograđana. Već u trećem minutu na centaršut Šapinca Mitić iz neposredne blizine ubacuje loptu u gol. Posle ovoga gola gosti počinju sa protivnapadima. Iz jednog takvog napada Nikolov sredinom poluvremena oštrim šutem postiže gol za izjednačenje. Igra postaje sve življa i ređaju se naizmenični napadi. Pred sam kraj poluvremena Šapinac u ofsajd – poziciji prima loptu od Tomaševičća i postiže drugi gol za Beograd.

U drugom poluvremenu Beograđani su znatno nadmoćniji, ali odbrana gostiju uspešno parira. U 12. minutu domaći iznude korner koji odlično izvodi Horvatinović. Lopta direktno ulazi u gol, ali je, kako izgleda, pre toga nad golmanom napravljen faul. Ubrzo zatim, Tomašević oštrim šutom postiže i četvrti gol za domaći tim. Pred golom gostiju poigravaju se loptom, mnogo zanimljivih momenata i odbrana teško odoleva naletima domaćeg tima. U 35. minutu Šapinac prima loptu, dribla dva protivnička igrača i postiže poslednji gol za Beograd. Ali Bugari nisu klonuli. Oni i dalje igraju požrtvovano i pred sam kraj igre iz jednog na oko neopasnog napada postignu drugi gol  krivicom Mrkušića. I ovaj gol postiže centarfor Nikolov.

Posle utakmice delegati poljske omladine predali su pobedničkom timu lep buket cveća.

Timovi su igrali u sledećim sastavima:

Beograd: Mrkušić, Stoiljković, Petrović, Đajić, Đurđević, Ćirić, Šapinac, Mitić, Tomašević, Jezerkić, Horvatinović. 

Sofija: Pavov, Radojev, Filipov, Georgijev, Trikov, Petkov, Dimčev, Videnov, Nikolov, Ignatev i Efimev.

I pored visoke pobede Beograd nije pokazao naročitu igru. Odbrana je bila dosta sigurna dok je navala igrala dosta nepovezano. Najbolji su bili bekovski par i Mitić.

Bugari su pokazali požrtvovanu igru, ali su u tehnici zaostajali za domaćim timom. Njihovi najbolji igrači bili su bekovi.

Sudija Milan Popović bio je slab i priznao je domaćima gol iz čiste ofsajd pozicije.

 

„Politika“, 9. jul 1945, broj 12028, strana broj 7, N. N.

Top