Beograd je osvojio pehar Predsedništva Kongresa balkanske omladine

 

Pred velikim brojem gledala završena su juče fudbalska takmičenja u čast Prvog kongresa Balkanske omladine. Utakmicama su prisustvovali načelnik Glavnog generalštaba general-lajtnant Arso Jovanović i mnogi članovi stranih vojnih misija. Pobedom nad Tiranom reprezentacija Beograda je juče osvojila prehar Predsedništva Kongresa omladine Balkana.

Prvu utakmicu odigrale su reprezentacije Sofije i Trsta. Ova utakmica završila se rezultatom 3-2 (3-1) u korist Sofije. Golove za Sofiju dali su Dimčev, Vodenov i Nikolov, a za Trst Persi i Bargamačko.

Posle ove utakmice izašle su reprezentacije Beograda i Tirane.

U reprezentaciji Tirane igrali su: Topali, Jonko, Fagu, Fakja, Demneri (Ohri), Alibali, Parapani, Boriči, Lembo i Meniko. U timu Beograda igrali su: Mrkušić, Stanković, Popović, Spajić, Drakulić, Ćirić, Tomašević, Pečenićić, Jezerkić, Đajić i Horvatinović.

Od samog početka pa sve do kraja igra je bila vrlo živa. Naročito požrtvovano su igrali Albanci. Međutim oni su vrlo malo imali sreće pred protivničkom golom. Beograđani su međutim bili nadmoćniji i dali su tehnički bolju igru.  Kod Albanaca se istakla odbrana sa golmanom Topalijem.

Prvo poluvreme je završeno rezultatom 0-0. Tek pri kraju drugog poluvremena uspeo je Tomašević iznenadnom i brzom akcijom  pred golom Albanaca da postigne prvi gol za Beograd. Ostale golove koji su pali u poslednjih 20 minuta drugog poluvremena za Beograd su dali Horvatinović, Čečenić i Đajić. Jedini gol koji su postigli Albanci pred kraj igre dala je njihova leva polutka i to u momentu kada se Mrkušić bio isuviše nesmotreno udaljio od svog gola.

Krajnji rezultat utakmice Beograd – Tirana bio je 4-1 (0-0).

U pauzi su izvedena takmičenja u trčanju na 400 metara i 4×100. Učestvovali su beogradski lakoatletičari i ekipe KNOJ-a i Crvene zvezde.

 

 

 

 

 

 

 

„Politika“, 16. jul 1945, broj 12034, strana broj 7, N. N.

Top